Wie ziet Mozes in vuur & wolk


  • In Exodus 3:2 ziet en spreekt Mozes met een persoon in de brandende braamstruik.
  • In Exodus 34:5 is er een persoon in de wolk met Mozes.  Wie is dat?  Het is duidelijk dat die persoon een gezonden boodschapper is die niet uit zijn eigen naam komt, maar in de naam van JHWH.

Er wordt door Mozes aangenomen dat die persoon JHWH is, maar God is een Geest (Johannes 4:24) en kan dus niet gezien worden, noch gezien worden als een persoon:

Exodus 3:2 "En de engel (04397) van de HEER (03068) verscheen hem in een vuurvlam uit het midden van een struik: en hij keek, en zie, de struik brandde van vuur, en de struik  werd niet geconsumeerd

04397: Malak, wat engel, dienaar of boodschapper betekent.
03068: JHWH; naam van God.

Dus de Basistekst zegt hier eigenlijk: "JHWH's dienaar verscheen aan hem"!

Exodus 34:5 "En YHWH (03068) daalde neer in de wolk, ging daar bij hem staan ​​en riep de naam van YHWH (03068) uit".

Dus eigenlijk was het niet God die Zichzelf via Zichzelf verkondigde in Exodus 34:6.  Jezelf prijzen is nogal ijdel en ongeloofwaardig ook.

Exodus 34:6 zegt:
"En de (dienaar van) YHWH (03068) ging voor hem uit en riep YHWH, GOD YHWH uit, barmhartig en genadig, lankmoedig en overvloedig in goedheid en waarheid".

De boodschapper openbaart Mozes wie en hoe God is: barmhartig, genadig, lankmoedig en overlopend van goedheid en waarheid.

Gelukkig voor ons is er een Nieuw Testament en Paulus spreekt en schrijft met Gods Geest over wie daar met Mozes in de woestijn was:

"En dronken allen dezelfde geestelijke drank: want zij dronken van die geestelijke Rots die hen volgde: en die Rots was Christus", 1Korinthiërs 10:4.

Om zeker te zijn is het goed om hier de uitgebreide uitleg van de AMP15 Bijbel te lezen waarin dit staat:

"{Vermijd de fouten van Israël}
Want ik wil niet dat jullie je er niet van bewust zijn, gelovigen, dat onze vaderen allemaal onder de wolk waren [waarin Gods aanwezigheid voor hen uitging] en dat ze allemaal [op wonderbaarlijke wijze en veilig] door de [Rode] Zee gingen; En allemaal  [van hen] werden gedoopt in Mozes [in zijn hoede als hun leider] in de wolk en in de zee; en [van hen] aten allemaal hetzelfde {I.e.  door God verschaft manna.} geestelijk voedsel; en [van hen] dronken allemaal hetzelfde {d.w.z.  door God voorzien water uit een rots.} geestelijke drank, want zij dronken uit een geestelijke rots die hen volgde;  en de rots was Christus.", 1Korinthiërs 10:1-4 (AMP15).

Gods aanwezigheid via Christus Yeshua dus als gezonden boodschapper cq dienaar!

Ik denk dat het veilig is om te zeggen dat Christus de persoon is die Mozes ontmoette en ook Mozes vergezelde na de uittocht van Egypte in de woestijn.

"God is een Geest", Johannes 4:24.

Toch was Christus op dat moment nog niet geopenbaard en geïntroduceerd.  En Mozes kende alleen God die hem werd voorgesteld als JHWH.  Hij nam aan dat de boodschapper die in de Naam van JHWH kwam, Hem verpersoonlijkte dus JHWH was.  In zekere zin geldt dat wel voor de boodschap, maar niet voor de boodschapper zelf.  Ja, de boodschapper vertegenwoordigt God als een gezonden boodschapper, maar God is geen zichtbare persoon.  God is een Geest en kan alleen gezien worden als een wolk, bliksem, vuur, wind.  God heeft Zichzelf niet verkondigd.

Het jodendom verwerpt het Nieuwe Testament en Christus.  Ze kunnen dit dus allemaal niet doorgronden of begrijpen, net zoals Mozes dat niet kon.

De kerken verwerpen dat God zelf Geest is met hun drie-eenheidsgodheid en zij verwerpen Christus als Heer van God (Romeinen 10:9) en als Gods Dienaar (Hogepriester: Hebreeën 8:1-2).  Zij kunnen dit dus ook niet allemaal begrijpen en hun Bijbelvertalingen onderstrepen hun onwetendheid en ongeloof.  De Messiaanse kerk en de JG-kerk doen hetzelfde om dezelfde redenen.

Mozes kan echter zeggen dat hij niets over Christus wist en kan met zekerheid zeggen dat een boodschapper (engel) van God hem bezocht als JHWH.  Maar kerkleden kunnen dat niet doen, omdat zij het Nieuwe Testament hebben en Christus zouden moeten kennen, de gezalfde van God JHWH...

Iedereen zou de personen moeten kennen en hen bij naam moeten kennen, omdat het eeuwige leven ervan afhangt, zegt Christus in Johannes 17:3 als volgt:

"Dit is het eeuwige leven: dat zij U kennen, de enige ware God, en Jezus Christus die U gezonden hebt".

• God is een Geest (Johannes 4:24) en wordt JHWH genoemd. Hij is de Alfa & Omega.
• Christus heeft een verrezen lichaam (Romeinen 8:11) en wordt Yeshua genoemd (of afgeleid in kerklatijns "Jezus").

Lees hier meer:

De ware naam van God

Christus: de rots van God JHWH

Een relatie met Christus opbouwen

7 Geesten maar toch 1 God JHWH

Hereniging met God JHWH

Eerste Hulp voor kerkleden