Christus de Rots van God

"En dronken allen dezelfde geestelijke drank: want zij dronken van die geestelijke Rots die hen volgde: en die Rots was Christus", 1Korinthiërs 10:4.

Dat zal voor nagenoeg alle kerkleden een schok zijn: dat Paulus Christus identificeert als de rots die water gaf die de Israëlieten vergezelde in de woestijn nadat ze Egypte hadden verlaten. 

Hoe kon Christus daar zijn, omdat hij nog niet geboren was?!  Niet op aarde als de mensenzoon, maar hij bestond al als zoon van de Enige Ware Eeuwige God JHWH, die Geest is.

"De HEER schiep mij als het begin van zijn werken, vóór zijn daden van lang geleden. Van eeuwigheid ben ik aangesteld, vanaf het begin, van voordat de wereld bestond. Toen er geen diepe oceanen waren, werd ik geboren, toen er  geen bronnen waren die overspoelden met water; voordat de bergen op hun plaats werden gezet - vóór de heuvels - werd ik geboren, voordat Hij de aarde en haar velden maakte, of het begin van het stof van de wereld.  de hemel, ik was daar; toen Hij de horizon aftekende boven het oppervlak van de diepte, toen Hij de wolken erboven vestigde, toen de fonteinen van de diepte sterk werden, toen Hij de zee zijn besluit gaf  dat de wateren Zijn Bevel niet zouden overschrijden, toen Hij de grondvesten van de aarde aftekende, toen was ik naast Hem als een meesterwerkman ", Spreuken 8: 22-30.

Christus leefde met God in Gods Glorie (niet zijn eigen glorie!) vóór de schepping zegt Christus in Johannes 17:5:

"Vader, neem mij nu bij U en verheerlijk mij met de glorie die ik had bij U, voor de wereld bestond".

En daarom kon Christus zeggen: "Voordat Abraham was, ben ik". Simpelweg omdat God Christus schiep vóór de schepping en voordat Abraham leefde.

Voor Trinitariërs, Binitariers, Messiaansen en Jodendom zal dit een bittere pil zijn.  Zelfs Jehovah's Getuigen (duidelijk geen getuigen van Christus die christenen worden genoemd) zullen dit niet leuk vinden, omdat "hun rots" alleen hun Jehovahgod is en Christus slechts "een belangrijke getuige" is, maar voor hen niet aanbeden moet worden...

Toch moet Christus aanbeden worden (Johannes 5:23) net zoals wij God, de Vader van Christus en ons, aanbidden (Johannes 20:17), omdat God het eist (Handelingen 4:10-12, Filippenzen 2:9-11) van alle schepselen  .  Hij is de Rots van God:

"Dus de eer is voor u die gelooft, maar voor degenen die niet geloven: "De steen die de bouwers verwierpen, is de hoeksteen geworden", en "Een steen des aanstoots en een Rots des aanstoots", 1Petrus 2:7-8

Christus verwees verschillende keren naar zichzelf als die Rots van God:

"Daarom, wie deze woorden van mij hoort en ze doet, zal ik vergelijken met een wijs man, die zijn huis op een rots bouwde", Matteüs 7:24.

Christenen bouwen hun geestelijk huis op Christus (door de doop, Galaten 3:27, Handelingen 19:5).  En de Israëlieten dronken levend water uit de rots zoals we weten uit 1Kor4:10.  Maar Christus verwijst hier ook naar als hij het volgende zegt:

"Jezus antwoordde haar: "Als je de gave van God kende, en wie het is die tegen je zegt: 'Geef me te drinken', dan zou je het hem hebben gevraagd en hij zou je levend water hebben gegeven", Johannes 4:10.

Dit zei hij tegen de Samaritaanse vrouw bij de bron, maar hij zegt dit ook tegen de Joden in Jeruzalem:

"Laat degene die in mij gelooft, drinken. Precies zoals de Schrift zegt: 'Van binnenuit zullen rivieren van levend water vloeien.'" (Dit zei hij over de Geest, die degenen die in hem geloofden zouden ontvangen, want de Geest was nog niet gegeven, omdat Jezus nog niet verheerlijkt was.)", Johannes 7:38-39

Vers 39 legt echter uit dat hij het hier niet heeft over het drinkwater, maar over de Geest die uitgestort zou worden (zoals water uitgegoten wordt).  Alleen in Christus kun je later ook Gods Geest verkrijgen.  Tijdens de uitstortingsperiode onmiddellijk na de doop (Handelingen 2:38), maar na de uitstortingsperiode alleen nog door gebed met handoplegging, vertellen Handelingen 19:6 en Handelingen 8:17-18 ons:

"en toen Paulus hun de handen oplegde, kwam de heilige Geest op hen en begonnen ze in tongen te spreken en te profeteren".

"Toen legden Petrus en Johannes hun handen op de Samaritanen, en zij ontvingen de Heilige Geest. Nu Simon, toen hij zag dat de Geest werd gegeven door handoplegging van de apostelen...".

Het is heel belangrijk om te begrijpen dat Christus de Rots van God is.  Dat er een Christus is, maar dat er ook een God JHWH is; een Geest, John4:24.  Zonder Christus te belijden als Heer van God ben je zonder "dat levende water" dat men krijgt vanwege die Rots van God.

Romeinen 10:9 legt het eenvoudig als volgt uit: "Belijd Christus als Heer en geloof met uw hart dat God hem uit de dood heeft opgewekt en u zult gered worden".

Zeker: die belijdenis en het daaruit voortvloeiende geloof in Christus als Heer van God en in God JHWH moet dienovereenkomstig worden geleid.  Lees hier meer over:

Starten met God leidt tot God

Bouw ook een relatie met Christus op

Geestelijke hereniging met God