Christus naam Hebreeuws of Aramees

De naam Jezus is niet de ware en nodige naam (!Johannes 3:18) van Christus, omdat het de fonetische, uit het Grieks gelatiniseerde naam van Christus is.  Christus werd niet geboren in de gelatiniseerde kerk, noch in Griekenland.  Maar wat is zijn echte naam dan?


"Wie in hem gelooft, wordt niet veroordeeld; wie niet gelooft, is reeds veroordeeld, omdat hij niet heeft geloofd in de naam van de eniggeboren Zoon van God", Johannes 3:18.


Christus werd als Hebreeër geboren in Israël en werd door God JHWH naar de Israëlieten gestuurd, maar hij werd geboren in het Aramese Bethlehem.  En hij sprak vaak Aramees en zijn naam zou dan Yeshua of Yeshu of Yiho zijn.  Maar als fonetisch uitgangspunt is, is Yiho niet mogelijk, maar Yeshua en Yeshu wel.


Toch is Yeshu ook een spottende naam die feitelijk verwijst naar "hij die uit de Geschriften is uitgewist".  Joden ontkennen Christus als Christus van God JHWH, dus willen ze dat hij en zijn naam worden verwijderd.


Wat overblijft is de naam Yeshua, een afkorting van Yehoshua in het Oude Testament.  Zijn echte naam betekent "hij die hen van hun zonden redt".


Mijn ervaring is dat wanneer kerkmensen redetwisten over de ware en noodzakelijke naam van Christus (Johannes 3:18), zij hun (pro-) Aramese opvattingen alleen gebruiken om mist te zaaien, zodat zij de gelatiniseerde kerknaam Jezus kunnen blijven gebruiken. Johannes 3:18 stelt dat:


"is reeds veroordeeld, omdat hij niet heeft geloofd in de naam van de eniggeboren Zoon van God".


Ik heb hier laten zien dat Aramees geen optie is als je een echte christen bent.  Accepteer dus de echte Hebreeuwse naam van Christus: Yeshua!


Lees verder:


Verwerp de ware naam van Christus niet!


Buigen voor Christus?!


De ware naam van de enige ware God


Gods Naam: Levensadem!