Grote Verzoendag

Voorbereiding op de Wederkomst van Christus via vasten!

"Op de 10e dag van de 7e maand valt de Grote Verzoendag, de dag waarop alles weer in reine wordt gebracht tussen jullie en de HEER. Dan zullen jullie als een heilig volk bijeenkomen en de HEER een offergave aanbieden. Die dag mag je niets eten/drinken en in het geheel geen werk doen, want het is de Grote Verzoendag, de dag waarop in het Heiligdom alles weer in het reine wordt gebracht tussen jullie en de HEER, jullie God", Leviticus 23:26-28.

Als je weet dat Christus eraan komt, wil je zorgen dat je geestelijk en lichamelijk rein bent met een focus gericht op God waar Christus en de engelen je mee naartoe gaan nemen. Vandaar dat Grote Verzoendag een dag van bezinning/gebed en vasten is en zo tot geestelijke en lichamelijke reiniging. 

Een hele persoonlijke dag waarbij naast vasten van zonsondergang de dag ervoor tot zonsondergang de dag erna de tijd neemt en maakt voor gebed, vergeving vragen, bezinning op je geloof, verdieping van je geloof dus zeker ook je Bijbellezen, Bijbelse film kijken, enzovoort. Zonder eten of drinken gaat die verdieping met grotere concentratie.

Werken gaat niet samen met vasten of met die nodige verdieping en aanbidding. Je zou niet de nodige aandacht voor de geestelijke aspecten kunnen opbrengen en er de energie niet voor hebben.

Ik zie deze Feestdag als een geestelijke reis naar God en een verwijzing naar de echte reis die nog gaat plaatsvinden. Een reis met een focus op wat komen gaat bij God JHWH in de Hemel en even niet op onze lijfelijke noden. Een focus waarbij geloof/vertrouwen uitgangspunt is voor dat reismoment en voor wat erna komen gaat.

Niet iedereen zal kunnen vasten; bijvoorbeeld vanwege chronische- of niet chronische ziekten, psychische ziektes met medicijnen, levensbedreigende situaties en vanwege kinderen (die in de groei zijn met energiebehoefte) met leerplicht. Zij zijn dan niet gehouden tot vasten; en de leerplichtigen niet gehouden tot de Sabbathouding.

God is een God van Liefde, Waarheid en Gerechtigheid en wil niemand lichamelijke schade toebrengen of zieke mensen extra ziek maken. Wel is het binnen het gezin belangrijk om je op je eigen kamer te kunnen terugtrekken dan om niet geconfronteerd te worden met niet-vastende familieleden. Helaas kan het wel zo zijn dat je dan toch kinderen moet voeden wat extra doorzettingsvermogen vereist.

Daarbij is belangrijk dat Christus stelt dat je je dan toch vrolijk, vriendelijk en luchtig op te stellen:

"Als u vast, kijk dan niet somber zoals schijnheilige mensen doen. Zij trekken een ernstig gezicht om anderen te laten zien dat ze vasten. Ik verzeker u: zij hebben hun loon al ontvangen", MattheĆ¼s 6:16.

Bedenk je hierbij dat je rust krijgt en zicht op de Wederkomst van Christus. Daar word je toch vrolijk van?!

Geen inspannende dingen doen, bidden, Bijbel bestuderen, Bijbelfilms kijken, praisemuziek luisteren, opschrijven van indrukken en rusten helpen je bij dat vasten en doet je dag voorbij vliegen. Zodat je met zonsondergang eigenlijk nog even door vasten wilt of gaat!

Daarna volgt op de 15e dag:

het Loofhuttenfeest & Laatste Grote Dag