Nieuwe Maan

Maandelijkse vernieuwing overdag

Sabbat en Nieuwe Maan zijn  inzettingen van God voor al Zijn Kinderen voor altijd en zorgen voor rust respectievelijk wekelijks en maandelijks.

"Trek u dus niets aan van kritiek als het gaat om eten en drinken, het vieren van feestdagen, Nieuwe Maan of Sabbat.‭ ‭Dergelijke zaken zijn niet meer dan een schaduw van de dingen die moeten komen; de werkelijkheid zelf is Christus", Collossenzen 2:16-17

Kortom: vieren van Gods Dagen hoort erbij en hoort bij Christus waar je vroeger of later mee te maken krijgt. Dus laat het dan liever vroeger zijn dan (te) laat!

Ook weten we dat er op de speciale Sabbat en Nieuwe Maansdag toegang to God was in de Tempel. Hoewel er geen Aardse Tempel meer is: Christenen zijn in Christus ook God's Huis. En in dat perspectief blijven Sabbat en Nieuwe Maan zeker ook speciaal en zeer gezegend voor Christenen:

"Dit zeg ik, God, de Heer: De Oostpoort van het binnenplein moet op de zes werkdagen gesloten blijven; alleen op de Sabbat en op Nieuwe Maansdag mag zij geopend worden.", Ezechiël 46:1

"Maar Christus is trouw als zoon die het beheer voert over Gods Huis. Dat huis zijn wij zelf, als we tenminste vol vertrouwen en fier vasthouden aan wat we hopen', Hebreeën 3:6

Viering voor Christenen

Christenen houden zowel God's Sabbat (Op 14:12, 4e Gebod van God) als God's Nieuwe Maansdag als een rustdag; geen werk/handelen/geld verdienen.

De Nieuwe Maansdag is het moment dat de maan totaal overnieuw gaat beginnen*: het tegenovergestelde van de volle maan dus een totaal onzichtbare maan. Astronomisch bepaald kan die nieuwe maan voor zonsondergang liggen of na zonsondergang; en heeft dus ook niets met zichtbaarheid te maken! 

• Valt de astronomische nieuwe maan voor zonsondergang: dan vier je overdag op die dag Nieuwe Maan.

• Valt de astronomische nieuwe maan na zonsondergang: dan vier je de dag erna de Nieuwe Maan overdag.

Elke Nieuwe Maan is de eerste dag van de bijbelse nieuwe maand die vanwege de bijbelse dag - die van zonsondergang tot zonsondergang loopt - dus start met zonsondergang van de voorgaande dag. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de Sabbat die begint op vrijdag met zonsondergang en die zaterdag met zonsondergang eindigt.

De Nieuwe Maan staat in teken van de (maandelijkse) vernieuwing. Daarbij past rusten, bidden, ontspannen, vasten, praise liederen zingen, Bijbel lezen, Bijbel films kijken, wandelen, enzovoort. De Nieuwe Maansdag viering eindigt met zonsondergang.

Praktische invulling:

• Begin de dag vrolijk en dankbaar met gebed;

• Nodig mensen bij je uit;

• Kom samen tot muzikale lofprijzing;

• Kook en eet samen;

• Bidt samen en lees uit de Bijbel;

• Kijk samen naar een Bijbelfilm;

• Wandel samen in je buurt.

In plaats van "samen" kan je natuurlijk ook op jezelf de dag evenzo beginnen en vullen met lofprijzen, bidden, Bijbel lezen, praise muziek luisteren, wandelen, Bijbelfilm kijken, enzovoort. Een heerlijke dag vol Zegen, zodat je er gesterkt en uitgerust weer een maand tegenaan kan opweg naar de volgende Nieuwe Maan die elke maand gevierd wordt. 

Bepaling Nieuwe Maan praktisch:

1. Google op astronomische nieuwe maan [in jouw plaats]

2. Google vervolgens zonsondergang [in jouw plaats]

3. Bepaal of de astronomische nieuwe maan voor of na zonsondergang valt.

4. Voor zonsondergang: Nieuwe Maan op die dag, anders dag erna.


*Nb: de Nieuwe Maan is beslist geen maansikkel, want dat is een heidense inzetting ter ere van de afgod gesymboliseerd door de maansikkel (Alilah, Isjtar, Easter, Astarte, Trinity, Biunity, enzovoort) die doorgaans ook op hun tempels, als hanger/amulet om hun halsen of op kleding prijkt, enzovoort. Met die duistere afgoden/afgoderij is een viering in de avond/nacht dan ook makkelijk te begrijpen... De Messiaansen vieren door de Hillel2 inzetting in opdracht van Rome altijd te laat wat gevolgen heeft voor Gods Kalender en het starten van Gods Feesten. Bovendien zijn de meeste Nieuwe Manen onder Hillel2 afgeschaft of omgezet in wereldse dagen!

Terug naar Bijbelse Feesten van God