Recept - Havermout als “vetafvoerder”!

Havermout bevat bijzondere vezels, de zgn. “Beta-glucanen”: onoplosbare vezels die veel vocht opnemen in je darmen en daarmee ook cholesterol, galzouten en vetzuren binden. Vervolgens scheid je e.e.a. uit, zodat je kan spreken van ‘vetafvoer’ en dalende cholesterolwaarden (bevestigd door EFSA 2011!). Mits je natuurlijk geen toegevoegde vetten en oliën eet of dierlijke voeding [die altijd teveel vet bevat].

Een tot tweemaal daags (bijvoorbeeld in de ochtend en avond) een grote soepkom met havermout is daarom een goede wijze om je lichaam te ontvetten en geschikt om je cholesterol te verlagen; blijvend als je het blijft eten. Hierbij een goed en smakelijk recept:

Bereiding :
Vul een grote soepkom of kom met:

Ongeveer 4 eetlepels Havermout (liefst BIO);
1 eetlepel gebroken lijnzaad;
1 handje rozijnen (beste EKO – Blue Thompsons);
1 banaan aan schijfjes
Iets kaneel, gemberpoeder en kurkuma.

Giet over dit geheel wat kokend of heet water. Roer e.e.a. goed door tot het een egaal papje wordt. Laat het iets afkoelen, daarna klaar om te eten.

Je havermoutpap bevat dan niet alleen Beta-glucanen, maar ook zeer veel gezonde nutriënten die je helpen bij je weerstand, goede botopbouw, goede huid en goede stoelgang. En je krijgt plantaardige vetten binnen via de gebroken lijnzaad; tevens een enorme stoelgangverbeteraar!

NB: van de lijnzaad maximaal 2 eetlepels per dag eten!